شب یلدا
خشک کردن ظروف چوبی
سه شنبه, ۱۵ خرداد,۱۴۰۳

🥙15 نکته طلایی مراقبت، نگهداری و شست و شوی ظروف چوبی

⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 10 دقیقه

مراقبت از ظروف چوبی


این روزا دکوراسیون داخلی و لوازم پذیرایی برای همه مهم شده و دوست داریم همه چیز شیک و مرتب باشه و از ظروف و لوازم ست کنار همدیگه استفاده کنیم. یکی از ست های زیبا که برای سرو و پذیرایی استفاده میشن، ظروف چوبی هستن که در ابعاد و رنگ های مختلف تولید میشه. بعضی از ظروف چوبی جنبه دکوری دارن و مواردی هم برای سرو غذا و چیدن میز پذیرایی استفاده میشن اما نکته مهمی که باید رعایت بشه اینه که از ظروف چوبی چطور نگهداری کنیم که زود خراب نشه و اون حالت نو و زیباییش حفظ بشه. اگر تو هم عاشق ظروف چوبی هستی و برات مهمه چطور ازشون نگهداری کنیم با من همراه باش تا بریم 15 نکته طلایی مراقبت و شست و شوی ظرفای چوبی رو مرور کنیم.

انواع ظروف چوبی

ظروف چوبی خیلی متنوع هستن و توی بخش های مختلف آشپزخونه از ظروف و لوازم چوبی استفاده میشه. اگر بخوایم چندتا از ظروف پرکاربرد و لوازم اصلی چوبی رو بهتون معرفی کنم میتونم از بشقاب و پیش دستی، اردو خوری، سینی، کاسه، لیوان، شکلات خوری، قاشق، ظرف سرو میوه، استند پذیرایی، سینی دکوری و... اسم ببرم که توی منازل، کافی، رستوران و... استفاده میشن. ظروف و لوازم چوبی هم مثل هر ظرفی مطمئنن کثیف میشن و باید روش اصولی و درست نگهداری و شست و شوی اون ها رو بلد باشیم که اگر با من همراه باشی همه راهکارها رو بررسی میکنیم.

انواع ظروف چوبی: جهت مشاهده ظروف و لوازم چوبی کلیک کنید.

چگونه طول عمر ظروف چوبیمون رو افزایش بدیم؟!

ظروف چوبی هم مثل هر ظرف دیگه که از جنس استیل، چینی، بلور و... هستن به مراقبت‌های خاصی نیاز دارن که دوام و ماندگاری یا همون طول عمرشون زیاد بشه. اگر اصول اولیه مراقبت از ظروف چوبی رو بخوام پیشنهاد بدیم اولینش اینه که هر وقت ظرفتون کثیف شد در سریع ترین زمان ممکن اون رو تمیز کنید. یکی دیگه از مهم ترین روشای بالا بردن طول عمر ظرفای چوبی اینه که اونا رو توی ماشین ظرفشویی نندازید. وقتی با دست دارید ظرفای چوبی رو تمیز می‌کنید لطفا به هیچ وجه از سیم ظرف شویی و اسکاچ زبر استفاده نکنید که نابود میشن. این چند نکته به طور مستقیم روی طول عمر ظرفای چوبی اثر میذارن توی ادامه صحبتامون نکات دیگه رو هم بهتون میگم.


نگهداری از ظروف چوبی

ظروف چوبی به دلیل زیبایی و حس خاصی که از طبیعت که به محیط میدن، توجه افراد زیادی را به خودشون جلب میکنن. ظرفای چوبی علاوه بر زیبایی که به دکوراسیون خونه میدن، کاربردیهم هستن و برای سرو غذا و چیدمان میزای مناسبتی خیلی به درد میخورن. اگر میخوایم این زیبایی ماندگار باشه باید چندتا تکنیک و نکته طلایی در رابطه با نگهداریشون بدونیم که من توی ادامه مبحثمون بهتون توضیح میدم.

ماشین ظرفشویی و مایکروفر ممنوع!

ظروف چوبی به دلیل جنس و متریالی که دارن، نباید داخل ماشین ظرفشویی و مایکروفر قرار بگیرن. فشار بالای آب، دمای بالای آب، حرارت و گرمای مایکروفر بافت چوب رو از بین میبرن، ترک و شکاف ایجاد میکنن و ظرفمون تاب برمیداره. 

باقی مونده مواد غذایی قاتل چوبه!

پس از هر بار استفاده باید ظرفامون سریع شسته بشن تا باقی مونده مواد جذب ظرف نشه، اگر بقایای مواد غذایی چرب، کیک و شیرینی یا هر نوع غذایی رو مدت زیادی به حال خودش رها کنیم اون مواد به عمق بافت چوب نفوذ میکنن هم باعث لکه شدن کار میشن هم امکان داره بعد از چند ساعت با فشار زیاد از روی ظرف کنده بشن و لایه رنگ رو از بین ببرن و منجر به ترک و شکاف روی ظرفمون بشن.

اسکاچ زبر و سیم ظرفشویی ممنوع!

برای شستشوی ظروف چوبی حتما از اسفنج نرم استفاده بشه، چون سیم زبر یا اسکاچای زبر باعث میشن روی سطح ظرف خط و خش بیفته و کدر بشه.


خشک کردن ظروف در هوای آزاد

بعد از شستن ظرفامون حتما اونا رو خشک کنیم و بذاریم توی فضای باز و در معرض هوای آزاد قرار بگیرن که کاملا رطوبت خارج بشه و بافت داخلی ظرف خشک بشه سریع نندازید توی کابینت که کپک میزنه و تمام! یا اینکه مستقیم جلوی نور آفتاب نذارید با این خیال که خشک میشه. کافیه توی آشپزخونه چند ساعت در معرض هوای آزاد باشن عمق بافت خشک میشه البته قبلش با دستمال مناسب خشک کنید که قطرات آب روی ظرف باقی نمونن و به عمقش نفوذ کنن.


غوطه ور کردن در آب ممنوع!

اگر ظرفتون کثیف شده یا یک تکه خوراکی چسبیده بهش نندازید توی آب بگید چند ساعت بمونه تا لکه ها و تکه های غذا از روی ظرف کنده بشن، این کارتون بافت ظرف رو از بین میبره اصلا اجازه ندید ظرف چند ساعت توی آب باقی بمونه چون یهو روز بعد میبینید یه ترک و شکاف روی ظرفتون ایجاد شده! بهترین کار اینه سریع ظرفاتون رو بشورید تا کار به جاهای باریک نکشه.


ترکیب سرکه و آب، لیمو و نمک برای ضد عفونی کردن ظرف چوبی

برای از بین بردن باکتری‌های احتمالی ظرفای چوبی می‌تونید از ترکیب سرکه و آب به نسبت 1 به 5 استفاده کنید؛ به صورتی که محلول برای زمان کوتاه مثلا 3 الی 5 دقیقه روی ظرف بمونه تا اثر مطلوبی داشته باشه و باکتری ها و آلودگی ها هم به راحتی پاک بشن. یه ترکیب جالب دیگه لیمو و نمکه؛ می تونید لیمو رو از وسط نصف کنید یه مقدار نمک روی لیمو بپاشید و با این ترکیب جذاب سطح ظرفتون رو ضد عفونی کنید.

ضدعفونی کردن ظروف چوبی

گرما و حرارت مستقیم ممنوع!

ظروف چوبی رو نباید در برابر تنش‌های دمایی شدید و گرمای بیش از حد قرار بدید مثلا توی مایکروفر نباید ظرف چوبی بذارید یا کنار شعله گاز، کابینت های بالای گاز و روی بخاری به هیچ وجه قرار ندید.

چیدمان درست در کابینت

این نوع ظروف رو نباید روی هم قرار داد چون باعث ایجاد خراشیدگی و خط افتادن روی همدیگه میشن سعی کنید بین هر ظرف از یک لایه نرم فوم یا روزنامه استفاده کنید.

سرو کردن غذای داغ ممنوع

غذاهای خیلی داغ رو داخل ظروف چوبی سرو نکنید تا آسیب کمتری ببینن و طول عمر بیشتر داشته باشن. وقتی یه غذای خیلی داغ رو میریزید داخ ظرفای چوبی شوک بدی به بافت چوب وارد میشه اجازه بدید کمی دمای غذا پایین بیاد بعد سرو کنید.

رمز نگهداری ظروف چوبی: روغن مالی ظروف 

برای نگهداری بهتر این ظروف می‌تونید هر چند وقت یکبار  سطح اونا رو را با روغن گیاهی پوشش بدید و ضد عفونی کنید تا جلا و شفافیت چوب مثل روز اول حفظ بشه و با این کار مانع از ترک و خراشیدگی اونها میشید. برای این مرحله می تونید از روغن های مختلفی استفاده کنید نکته اصلی اینه که روغن گیاهی و خوراکی باشه یا واکس چوب های بی رنگ خوراکی مخصوص این کار رو تهیه کنید که چند مورد از مواد مناسب این کار رو بهتون معرفی میکنم:

  • روغن نارگیل
  • روغن زیتون
  • روغن گردو
  • روغن ذرت
  • روغن آفتابگردان
  • روغن بزرک و موم عسل
  • واکس چوب گیاهی

مشاهده انواع واکس چوب + لیست قیمت


شوینده های قوی ممنوع!

شوینده ها خیلی مهمن حواستون باشه برای شستن ظرفای چوبی سراغ وایتکس و سفید کننده و مواد شمیایی با قدرت تمیزکنندگی بالا نرید چون بافت چوب آسیب جدی میبینه. علاوه بر اینا از مواد نامرغوب هم استفاده نکنید شوینده های نامرغوب میتونن بافت چوب رو نابود کنن.

جلوگیری از قارچ و کپک زدن ظرف چوبی

یکی دیگه از روشای مراقبت از ظرفای چوبی اینه که توی فضای بازتر و روشنایی قرار بگیرن در معرض نور ملایم آشپزخونه باشن توی کابینت لا به لای انبوه ظرفا قرارشون ندید محیطای تاریک و مرطوب باعث ایجاد قارچ و کپک میشن. یه کوه از ظرف رو روی هم تلنبار نکنید اجازه بدید هوای آزاد به ظرفاتون برسه.

فریزر ممنوع!

به همون نسبت که پکیج و گاز و مایکروفر برای ظرفای چوبی خطرناکه شک نکنید سرمای شدید مثل فریزر هم باعث خرابی ظرف چوبی میشه، یادتون نره ظرفای چوبی رو بذارید توی فریزر که بعدش باید با ظرفتون خداحافظی کنید.

ترمیم ظروف چوبی توی خونه

بعد چند وقت استفاده امکان داره ظرف شما سطحش زبر بشه برای این موضوع خودتون دست به کار بشید. کافیه با یه سنباده مناسب که خیلی زبر نباشه روی ظرفتون بکشید و زبری ها و پرزهای افتاده روی سطح ظرف رو از بین ببرید فقط دقت کنید این کار رو با آرامش و ظرفت انجام بدید و سطح کار یکدست بابربرداری بشه بعد با روغنای گیاهی خوراکی پوشش نهایی رو روی ظرفتون اعمال کنید.


یکی از مهم ترین نکاتی که باید موقع خرید محصولات چوبی و نگهداری از اونا مورد توجه قرار بدیم اینه که میزان رطوبت محل زندگیمون چقدره! اگر محل زندگی شما توی شهرهای شمالی یا جنوبی یا میزان رطوبت بالاست باید به این موضوع دقت کنید امکان داره بدون این که ضربه ای ظرف شما وارد بشه یهو ترک برداره و این به خاطر تاثیر رطوبت روی چوبه. حالا چاره چیه؟ بهترین کار اینه زود به زود محصولات چوبی رو با روغن و موم و واکس پوشش دهی کنید تا رطوبت به راحتی نتونه نفوذ کنه و موقع خرید به فروشنده بگید محل سکونت شما رطوبتش زیاده تا میزان روغنی که برای پوشش دهی استفاده میکنن بیشتر از حالت عادی باشه.

جمع بندی: روش اصولی نگهداری از ظروف چوبی!

تا این جای صحبتمون نکات مهم مراقبت از ظروف چوبی رو مرور کردیم. اگر بخوایم یک جمع بندی کنیم و به نتیجه گیری نهایی برسیم باید بگم "علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد" خب این یعنی چی؟! یعنی این که بهترین راه اینه ظروف چوبی که میخریم بیشتر مناسب سرو خوراکی های خشک باشن که بتون به راحتی با یک دستمال نمدار تمیزشون کنیم و کمتر برای مواد خوراکی تازه و آبدار و روغنی استفاده بشن که به همین دلیل کمتر نیاز به شستشو با آب و صابون و... داشته باشن ولی باز هم اگر ظرف شما نیاز به شست و شو داشت پس باید حواستون باشه سیم ظرفشویی ممنوع، ماشین ظرف شویی هرگز! فقط با ملایمت با آب گرم و صابون شسته بشن و سریع با دستمال نرم خشک بشن و در معرض هوای آزاد قرار بگیرن تا بافت داخلی از حالت نمناکی خارج بشه. امیدوارم نکاتی که گفته شد مفید باشن و شما هم راهکارهاتون برای نگهداری از ظروف چوبی برای ما بنویسید.

افزودن نظر جدید