در صنعت چوب و نجاری کارهای متنوع بسیاری میتوان انجام داد تا به محصولات چوبی با کیفیت و با دوام رسید. نجاران برای ساخت و تولید یک سازه یا وسیله چوبی نیاز به ابزار آلات و ماشین آلات مختلفی دارند تا بتوانند براساس طرح و مدلی که میخواهند به سازه بدهند از آنها استفاده کنند. هر کدام از این تجهیزات ضروری در کارگاههای نجاری سرعت عملکرد و کارایی افراد را افزایش خواهد داد. از طرفی علاوه بر این موارد، چوب که یکی از گزینههای اصلی در این صنعت است باید با دقت بالایی نسبت به سازهای که قصد ساخت آن را دارید، انتخاب کنید. تخته یا الوار چوب در ابتدا که خریداری میشود، از پستی و بلندی و ناهمواری برخوردار است. این یک مشکل در نجاری تعریف میشود که برای رفع این مشکل نیاز به انجام فرآیندی مانند یک رو یک نر کردن چوب است. یک رو یک نر یکی از اصطلاحات رایج در کارگاههای چوب و نجاری میباشد که کاربرد بسیاری دارد. در ادامه به معرفی این اصطلاح و ابزار آلاتی که برای این کار لازم است، شرح داده میشود؛ پس با مطالب زیر همراه باشید.
نحوه یک رو یک نر چوب در کارگاه نجاری
در صنعت چوب برای ساخت و تولید محصولات چوبی باید فرآیندی مشخصی انجام گیرد تا یک سازه کاربردی ساخت. برای انجام هر مرحله در این صنعت نیاز به تجهیزات خاصی است تا بتوان کارهای مختلفی روی سازه انجام داد. از مهمترین مراحلی که قبل از هر کاری باید روی چوب انجام داد، یک رو یک نر کردن چوب است که اصطلاحی رایج بین نجاران میباشد. حتما مشاهده کردهاید که الوار یا تخته چوبی که برای ساخت وسایل چوبی گوناگون تهیه میکنید، دارای ناهمواریهایی روی سطح میباشد؛ این یک مشکل به حساب میآید که باید به رفع آن پرداخت تا بتوان در دستگاههای مختلف برای فرم دهی و برش چوب استفاده کرد. وجود ناهمواری و پستی و بلندی روی سطح کار باعث دفرمه شدن سازه و چوب هنگام برش و فرم دهی خواهد شد. برای رفع این مشکل باید طی فرآیندی، قبل از هر کاری، چوب را صاف و پرداخت کرد. برای همین نجاران یک رو یک نر کردن چوب را با کمک رنده و گونیا انجام میدهند. از این رو، ابتداییترین مرحله در ساخت محصولات چوبی، این است که باید تخته چوب را برای استفاده روی دیگر دستگاههای نجاری جهت ساخت سازههای چوبی با رنده میزی آماده کرد. به این معنی که کار پرداخت و صاف کردن سطح چوب انجام شود. این فرآیند طی دو مرحله انجام میگیرد، ابتدا با رنده عمل باربرداری چوب در قسمت رو آن را انجام دهید تا به زاویه 90 درجه یا قائمه برسید. برای چک کردن قائمه شدن چوب از گونیا نجاری استفاده کنید. اگر پستی و بلندی چوب برطرف نشود، چوبی با اندازه استاندارد برای سازه نخواهید داشت زیرا اعداد و ارقام در کار نجاری بسیار مهم است. پس از اطمینان از صاف شدن قسمت رو چوب باید قسمت نر آن را نیز رنده زد تا کاملا صاف شود. حتما مشاهده کردهاید که تخته چوب قبل از پرداخت و انجام یک رو یک نر کردن دارای لقی میباشد. برای همین موضوع است که باید با انجام فرآیند فوق چوب را سفت کرد تا حین کار جابه جا نشود. پس از انجام فرآبیند یک رو یک نر چوب با گونیا آن را تست کنید تا از 90 درجه شدن آن مطمئن شوید. در نهایت میتوان از چوب پرداخت شده روی دستگاههایی مانند اره فلکه، گندگی و یا فارسی بر و هر ماشین نجاری دیگری استفاده کرد.
ابزار آلات مورد نیاز یک رو یک نر چوب
زمانیکه نجاران اطلاعات کافی و کاملی از نحوه ساخت وسایل چوبی داشته باشند، با سرعت و دقت بیشتری میتوانند اقدام به ساخت محصولات چوبی متفاوت بکنند. همانطور که گفته شد یکی از مهمترین مراحل صاف کردن و پرداخت چوب است که در نجاری به اصطلاح یک رو یک نر چوب معروف میباشد. با این کار سطح چوبی صاف و صیقلی شده خواهید داشت که کارهای مختلفی مانند برش، فرم دهی، فارسی زنی و غیره را میتوان به راحتی روی آن انجام داد. برای انجام این کار، یکی از مهمترین ابزارها رنده است که در صنعت چوب کاربردهای بسیاری برای فرم دهی، از بین بردن پستی و بلندی و هموار شدن سطح مورد استفاده قرار میگیرد. رنده نجاری انواع مختلفی دارند که روی دستگاههای چند کاره چوبی نصب میشوند و یا نوع دستی آن که در دو نوع چوبی و فلزی تولید شدهاند. این ابزار دارای یک تیغه است تا بتواند کار رنده کردن سطوح مختلف چوبی را انجام دهد. پس از آن باید با ابزار گونیا صاف و 90 درجه شدن چوب را چک کرد.
گونیا
از ابزار گونیا برای اندازه گیری قائم بودن یا 90 درجه روی کار استفاده میشود. معمولا در صنعت چوب برای ساخت قفسه، قاب و اتصال دو قطعه کار به صورت قائم از این ابزار استفاده خواهد شد. با این ابزار اندازه گیری میتوان دو قطعه را به صورت ثابت کنار هم نگه داشت تا مونتاژ قطعات برش خورده به راحتی انجام گیرد. گونیا به عنوان یک ابزار پر کاربرد در مونتاژ قطعات چوبی در نظر گرفته میشود که برای استفاده از آن باید صفحات چوبی یا ام دی اف را درون آن قرار داد تا نری قطعات به یکدیگر متصل شود و ثابت بماند؛ سپس قطعات را به یکدیگر پیچ کرد تا محکم بماند. گونیا در صنعت چوب انواع مختلف دارد که شامل گونیا نجاری متحرک، گونیا مرکب نجاری و غیره میباشد که هر کدام نسبت به نوع کار مورد نظر استفاده میشود.
رنده دستی
در کارگاههای نجاری از رنده دستی برای فرم دهی و رنده کردن چوب جهت صیقلی کردن سطوح استفاده میشود. رنده دستی نجاری یکی از مدلهای با کیفیت رنده برای استفاده در ساخت بسیاری از ماکتهای چوبی، پلاستیکی و غیره میباشد که از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار میباشد. این نوع رنده ابزاری مناسب برای هنرمندان و علاقهمندان به ساخت ماکت، زیورآلات چوبی، مجسمه و موارد مشابه دیگر میباشد که میتوانند برای فرم دهی چوب بالسا، چوبهای نرم، چرم، پلاستیک و فوم فشرده از آن استفاده کنند. تیز بودن دو سمت تیغه این نوع رنده چوب میتواند در صورت کند شدن یک سمت آن از لبه مقابل تیغه استفاده کند.
رنده انگشتی
رنده انگشتی را در بازار با نام رنده مشتی نیز معرفی میکنند. یکی از انواع رنده دستی میباشد که از آن برای فرم دهی و رنده کردن چوب جهت صیقلی کردن سطوح استفاده میشود. رنده انگشتی نجاری یکی از مدلهای با کیفیت رنده برای استفاده در ساخت بسیاری از ماکتهای چوبی، پلاستیکی و غیره میباشد که دارای بدنهای از جنس پلیمر پلی کربنات است و از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار میباشد. رنده مشتی نجاری ابزاری مناسب برای هنرمندان و علاقهمندان به ساخت ماکت، زیورآلات چوبی، مجسمه و موارد مشابه دیگر میباشد. همچنین از این مدل رنده میتوان برای فرم دهی چوب بالسا، چوبهای نرم، چرم، پلاستیک و فوم فشرده استفاده کرد.
رنده برقی
دستگاه رنده برقی از ماشین آلات مهم در صنعت چوب است. کاربرد این دستگاه در صاف کردن پهنا و ضخامت تختههای چوبی میباشد؛ که در عملیات یک نر یک رو چوب کاربرد بسیاری دارد. نجاران قبل از برش چوب با اره فلکه، از رنده و گونیایی که بر روی آن نصب شده است، پستی و بلندی و موجهای روی چوب را صاف میکنند، تا یک زاویه 90 درجه در قسمت لبه چوب به دست آید. با این کار چسباندن تخته به گونیا و یک برش صاف برای آنها راحتتر انجام خواهد شد. رنده برقی نجاری از بدنه اصلی، صفحههای خوراک، موتور و توپی تیغه تشکیل شده است. صفحه ابتدایی این دستگاه برای تنظیم مقدار باربرداری متحرک و صفحه انتهایی ثابت در نظر گرفته شده است.
قیمت انواع رنده در صنعت چوب و نجاری
برای اطلاع از قیمت انواع رنده در صنعت چوب و نجاری لطفا به تگ قیمت محصول مراجعه فرمایید و در صورت نیاز به مشاوره قبل از خرید، با چوبینر تماس حاصل نمایید.