در صنعت چوب برای تولید و ساخت انواع محصولات از چوبهای متفاوتی استفاده میشود. از آنجایی که چوب مهمترین گزینه در این صنعت است باید براساس نوع سازه یا وسیلهای که میخواهید بسازید آن را انتخاب کنید. اهمیت این موضوع به این دلیل است، نسبت به مقاومت و دوامی که از سازه چوبی انتظار میرود باید چوب مناسب آن در نظر گرفته شود. به دلیل تنوع زیادی که این نوع متریال دارد، انتخاب را برای افراد در کارگاههای نجاری سخت میکند. اما زمانیکه بدانند از محصولات ساخته شده برای چه کاری و در چه فضایی میخواهد استفاده شود، انتخاب راحتتر میشود. با توجه به اینکه محصولات چوبی به فضا، رنگ و رو و انرژی خاص طبیعت میدهد، افراد زیادی به سمت آن جذب میشوند که در دکوراسیون داخلی و خارجی منازل و محیط کار خود از آنها استفاده کنند. یکی از انواع چوبهای مقاوم و کاربردی در این صنعت، چوب ترمو است. این چوب به دلیل مزایای ویژهای که نسبت به دیگر چوبها دارد، کارایی بسیاری در انواع سازههای چوبی خواهد داشت. در ادامه مطلب به معرفی چوب ترمو و مزایای آن میپردازیم، پس مطالب زیر را دنبال کنید.
انواع چوب در صنعت چوب و نجاری
همانطور که در مطالب بالا بیان شد، تنوع چوب در صنعت نجاری به قدری است که انتخاب برای نجاران سخت میشود. زمانیکه آنها نسبت به نوع استحکام و دوامی که از سازه یا وسایل چوبی انتظار دارند، چوب مناسب با آن را انتخاب کنند، مطمئنا کاری با کیفیت را تولید خواهند کرد. افرادی که به تولید چنین سازههایی میپردازند باید از انواع چوب شناخت کافی داشته باشند تا پس از انتخاب آن حین کار و پس از آن دچار مشکل نشوند. از شایعترین انواع چوب در کار نجاری میتوان به چوب سرو، چوب درخت کاج، چوب صنوبر، چوب روسی، چوب ترمو اشاره کرد.
چوب راش
چوب راش از چوبهای سبک میباشد که رنگ روشنی دارد و طرح و بافت آن مشخص نمیباشد. با استفاده از این چوب میتوان سازههایی با تضاد رنگی و جلوهای مشابه چوبهای گران قیمت ساخت. از این رو خراطان و هنرمندان در صنعت چوب میتوانند چوب راش را برای کارهای زیبا و لوکس هنری در نظر بگیرند. بیشترین کاربرد این چوب در ساخت ابزارهای آشپزی مختلف میباشد.
چوب سرو
چوب سرو یکی از انواع چوب نرم، معطر و طبیعی است که از انواع درختان مخروطی میباشد. این نوع چوب به دلیل وزن سبک، زیبایی و دوامی که دارد کاربردهای مختلفی در صنعت چوب دارد. از ویژگیهای مهم چوب سرو میتوان به مقاومت در پوسیدگی و نفوذ حشرات اشاره کرد. از چوب سرو میتوان برای ساخت سازههای رنگی لوکس و جذاب در نظر گرفت که در تولید انواع سازههای داخلی و خارجی محیط مانند نرده، روکش کمد، عرشه کشتی و غیره نیز کاربرد دارد.
چوب صنوبر
چوب صنوبر از انواع چوبهای نرم ولی سخت و با دوام میباشد که از مقاومت خوبی در برابر پوسیدگی و نفوذ حشرات برخوردار است. این چوب به دلیل ویژگیهایی که دارد، انتخاب مناسبی برای سازههای چوبی ساختمانی، وسایل تزیینی، دیوار پوش، سقف، کف پوش و محصولات چوبی مختلف خواهد بود که کار برش روی آن نیز به راحتی انجام میگیرد.
چوب درخت کاج
اگر به دنبال چوب بسیار نرم هستید که انعطاف پذیری بالایی حین کار دارد، چوب درخت کاج میتواند گزینه خوبی باشد. این چوب دارای ویژگی پیچ خوردگی بسیاری است تا حدی که ممکن است در حین برش نیز پیچ و تاپ داشته باشد زیرا رطوبت بالایی دارد. چوب درخت کاج برای ساخت مبلمان روستایی، دیوارپوش، وسایل تزیینی و کاربردی، قفسه بندی و غیره انتخاب مناسبی باشد.
چوب روسی
چوب روسی یا چوب نراد یکی از انواع گونههای درخت کاج است که به دلیل خصوصیات و ویژگیهای آن در بازار چوب و بین نجاران اهمیت بسیاری دارد. از مهمترین مزایا و ویژگیهای برجسته درخت نراد میتوان به خوشکار بودن، ضد موریانه، سبک وزن، ضد رطوبت، خوش نقش و نگار بودن، رنگ پذیری اشاره کرد. مهمترین کاربردهای چوب سوزنی برگ کاج در ساخت سازههای گوناگونی مانند کف پوش چوبی، آلاچیق چوبی، نمای چوبی، زیر سازی سقف، درب و پنجره چوبی، پالت چوبی، کمد و کابینت، قرنیز چوبی و غیره است.
معرفی چوب ترمو
چوب ترمو یکی از انواع چوبهای کاربردی در صنعت چوب است که با عنوان ترموود نیز معرفی میشود. این چوب از متریالهای چوب طبیعی میباشد و به دلیل مزایای بسیاری که دارد، چند سالی است که رواج زیادی در ایران داشته و استفاده بسیاری در کارگاههای نجاری از آن میشود. برای تهیه چوب ترمو از چوبهای زبان گنجشک و کاج استفاده میشود. این چوب همان چوب طبیعی است که طی فرآیندی مشخص و کنترل شده از مزایای ویژه برخوردار خواهد شد. به صورتی که ساختار آن با عملیات خاص حرارت و بخاردهی تغییراتی شیمیایی میدهد. با این کار در برابر عوامل طبیعی و تغییرات آب و هوایی مقاومت بالایی پیدا خواهد کرد. انجام عملیات حرارت و بخاردهی طی چند مرحله انجام میگیرد. عملیات حرارتی بالا روی چوب و دیوارههای سلولی آن تا جایی انجام میگیرد تا اصلاح حرارتی شده و با تغییر ساختار مکانیکی و شیمیایی چوب، باعث بازسازی مجدد آن خواهد شد. با از بین بردن مواد مغذی چوب بستر رشد انواع قارچ و کپک و آفات از بین میرود. از طرفی عدم تغییر پذیری ناشی ار اشعه خوردشید و آب و رطوبت باعث شده که تغییر رنگ نداشته باشد. همچنین گزینههای طبیعی بودن، مقاومت و زیبایی چوب ترمو، کاربرد آن را در استفاده از نمای ساختمان چند برابر کرده است. از دیگر مزایای چوب ترمو یا ترموود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا آن نسبت به چوبهای خام در برابر نور خوشید، آب و رطوبت
- وزن سبکتر آن نسبت به چوب طبیعی
- دوام مکانیکی بالاتر ترموود نسبت به چوبهای اصلاح نشده
- مقاومت بالا چوب ترمو در برابر قارچ، آفات جانوری و کپک
- ابعاد ثابت، بدون تاب و تغییر اندازه چوب در برابر شرایط آب و هوایی مختلف
- گزینه مناسب برای فضاهای داخلی و خارجی به دلیل ثابت بودن رنگ چوب ترمو و تاثیرپذیری آن از اشعه خورشید
- چوب ترمو بهترین انتخاب برای عایق حرارتی و صوتی در یک فضا
- قابلیت رنگ پذیری بالایی داشته و فرد میتواند هر رنگی را روی آن اجرا کند
- به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی در عملیات فرآوری کاملا سالم است
چگونگی تولید ترموود و کاربرد آن
در ابتدا برای تولید ترموود باید چوب طبیعی که معمولا چوب گنجشک یا کاج است را آماده کرد. چوبهای مد نظر را در دمای مشخص بین 195 تا 215 درجه سانتیگراد خشک میکنند. انتخاب میزان درجه و میزان ماندگاری آن در برابر گرما برای خشک کردن چوب بسیار اهمیت دارد. مجددا باید چوبها را رطوبت داد تا یکبار دیگر رطوبت وارد لایههای داخلی چوب شود. پس از آن دوباره چوب را در دمای مشخص و معین خشک کنید. با این کار رطوبت لایههای داخلی چوب به طور کامل از بین خواهد رفت. دمایی که برای خشک کردن چوب در مرحله دوم اهمیت دارد، تولید استاندارد چوب ترمو را تضمین خواهد کرد. استاندارد بودن آن میتواند به مزایای ویژه آن برای کاربردهای مختلف کمک کند. از مهمترین کاربردهای چوب ترمو یا ترموود به عنوان کف پوش خانه، استخر، فضای باز مانند تراس، سقف، ساخت سایبان، آلاچیق چوبی، نمای ساختمان، پله، قرنیز میباشد.
سخن آخر
امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی و کامل از انواع چوب خصوصا چوب ترمو به دست آورده باشید. نجاران، هنرمندان و تولید کنندگان محصولات چوبی با شناخت چوب میتوانند استحکام و دوام و کیفیت سازه یا وسایل چوبی ساخته شده را برای مدت زمان طولانی تضمین کنند. چوب ترمو یکی از بهترین گزینهها برای استفاده از از محصولات چوبی در هر شرایط آب و هوایی و فضای داخلی و خارجی است. ترموود یکی از انواع چوبهای مقاوم و کاربردی در صنعت است و به دلیل مزایای ویژهای که نسبت به دیگر چوبها دارد، کارایی بسیاری در ساخت انواع سازههای چوبی مانند آلاچیق، نمای ساختمان، کف پوش استخر و تراس خواهد داشت.