از دیرباز تاکنون افراد تمایل زیادی به استفاده از سازهها و وسایل چوبی در دکوراسیون داخلی یا خارجی منزل و محیط کار خود دارند. از آنجایی که چوب حس طبیعت و زندگی به هر محیطی میدهد، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. وسایل چوبی ممکن است در هر نوع آب و هوا و محیطی قرار داده شود، از این رو باید قبل از تولید و ساخت آنها به نکاتی مانند مقاومت چوب در برابر رطوبت و حرارت توجه کرد. این موضوع اهمیت زیادی برای افراد دارد، به این دلیل از تولید کنندگان این انتظار را دارند که این نکات را در نظر داشته باشند تا بتوانند از سازه یا وسیله چوبی خریداری شده با اطمینان بیشتری استفاده کنند. بنابراین نجاران و تولید کنندگان در صنعت چوب باید قبل از تولید نوع چوب و مقاومت آن در برابر رطوبت و حرارت را بشناسند و چوب مناسب را با کارایی بالا برای سازه در نظر بگیرند. در ادامه مطلب پس از معرفی نمونهای از انواع چوب به شناخت چوب ضد آب میپردازیم، پس با مطالب زیر همراه باشید.
شناخت انواع چوب در محیطهای مختلف
چوب با توجه به متریال و بافتی که دارد، پس از انتقال به هر محیطی با واکنشهایی مواجهه میشود که تاثیر زیادی بر کیفیت و مقاومت چوب دارد. هوازدگی و خواب چوب یکی از این واکنشها است که میتوان با پوشش دهی مناسب از این مشکل در هر محیطی جلوگیری کرد تا کیفیت چوب حفظ شود. افراد برای انتخاب هر نوع چوبی باید به ساختار و بافت آن جهت ساخت وسایل چوبی مدنظر خود توجه زیادی داشته باشند؛ زیرا ممکن است در حین برش و فرم دهی کار دچار مشکل شوند. بنابراین این موضوع اهمیت زیادی در تولید یک محصول از جنس چوب خواهد داشت. چوب انواع متنوعی از لحاظ جنس، نوع، اقلیم و سن دارد. این عوامل تاثیر زیادی در انتخاب آنها برای ساخت سازههای مختلف دارد تا بتوان وسیلهای کاربردی و مستحکم تولید کرد. هر چوب نسبت به سن و اقلیم طرح و رنگ مختلفی دارد. از انواع چوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
انواع چوب از لحاظ طرح
- چوب کادوک یا رز آفریقایی که رنگ قرمزی دارد و دارای بوی مطبوعی میباشد.
- چوب عناب جوان و عناب کهنسال که تفاوت زیادی در رنگ آنها مشاهده میشود. معمولا عناب کهنسال رنگ قرمزی دارد و عناب جوان رنگ کمرنگتری نسبت به نوع کهنسال دارد. این چوب بسیار محکم است و برای انجام کارهای هنری مناسب میباشند.
- چوب نارون دارای نقش و نگار زیبایی است؛ معمولا از چوبهایی که دارای نقش هستند برای انجام کارهای هنری مختلف استفاده میشود.
- چوب افرا دارای رگهها طوسی میباشد.
- چوب منرز با طرحهای جالبی که دارد توجه افراد زیادی را به خود جلب میکند.
- چوب گردو که جزء پر طرفدارترین چوبها بین نجاران میباشد زیرا دارای نقش و نگار زیبایی است.
- چوب کرات نیز جز چوبهای طرح دار است که در کارهای هنری میتوان از آن استفاده کرد.
- چوب مزادیاروی که نسبتا نرم میباشد و مناسب برای انجام کارها و محصولات صنعتی است.
- چوب راش یکی از انواع چوبها است که طرفداران زیادی دارد؛ این چوب خطهای ریزی دارند، بسیار محکم است و مناسب کارهای صنعتی میباشد.
انواع چوب از لحاظ اقلیم و استحکام
اما چوبهایی است که دارای استحکام بالایی میباشند و با رنگهای مختلفی که دارند، افراد زیادی را به سمت خودش میکشد. این چوبها شامل:
- چوب دیبیتو یا گردو آفریقایی که در انعکاس نور رنگ طلایی به خود میگیرد.
- چوب آمارانته آفریقایی یا قلب بنفش از قلب درخت گرفته شده است زیرا هنگامی که پس از برش و تراشیدن تنه درخت به قلب آن میرسید، رنگ بنفشی را مشاهده خواهید کرد. این چوب از آن قسمت گرفته شده است.
- چوب رزوود برزیلی دارای استحکام بالا و محکمی است که میتوان از آن برای کلیه کارهای صنعتی و هنری استفاده کرد.
- چوب ونگه آفریقایی به رنگ قهوهای با رگههای مشکی میباشد.
- چوب سرخه دار جزء چوبهای مستحکم بوده که رنگ زیبایی دارد و کمیاب میباشد.
- چوب راش آلمان از بهترین نوع چوبهای راش دنیا است. این چوب کیفیت و استحکام بالایی دارد. همچنین نحوه خشک شدن آن نیز نسبت به چوبهای دیگر متفاوت میباشد.
- چوب بائوبوخز که نوعی چوب راش آلمانی است که طرح و نقش زیبایی دارد. این چوب با دستگاه پیشرفته به لایههای دارای ضخامت یکسان برش داده میشوند، سپس این لایهها را با چسب مخصوص به هم میچسبانند. در این صورت است که چوبی زیبا برای نجاران در تهیه انواع سازه چوبی به شمار میآید.
شناخت چوبهای ضد آب
همانطور که میدانید، در صنعت چوب، چوب انواع مختلفی دارد که براساس بافت، رنگ، ضخامت و غیره میتوان هر کدام از آنها را انتخاب کرد. اما نکته مهمی که باید در ساخت سازهها و وسایل چوبی خصوصا در محیطهای بیرونی در نظر گرفت، ضد آب بودن است تا رطوبت باعث آسیب و خرابی آن نشود. در کل انواع چوب به آب و رطوبت حساس و کمتر حساس هستند، نمیتوانید چوبی پیدا کنید که در حالت عادی هیچ حساسیتی به این عوامل نداشته باشند. برای تشخیص میزان حساسیت چوب به رطوبت و آب باید ثبات ابعادی آن را مد نظر قرار دهید. ثبات ابعادی، مفهومی بسیار مهم و کاربردی در صنعت چوب است که چوب در مقابل حرارت و رطوبت دچار تغییر ظاهری در ابعاد آن میشود. تغییر ظاهری چوب در بافت چوب، رنگ چوب، ترک و باد کردن یا به اصطلاح به صورت هوازدگی قابل مشاهده است. در محیطهای بیرونی زمانی بارش باران یا رطوبت به چوب بخورد، هوازدگی پیش میآید. به صورتی که سطح چوب برجسته شده و در بافت داخلی قارچ و کپک ایجاد میشود. نجاران و تولید کنندگان محصولات چوبی که سازهها و وسایل چوب حساس مانند ظروف مواد غذایی، ساز، پله چوبی، خانه چوبی، تابلوهای معرق، کف پوش و موارد مشابه دیگر میسازند باید این عوامل را در نظر داشته باشند و چوب مناسبی را برای آنها انتخاب کنند. از این رو، با یک آزمایش میتوانید چند نوع چوب مختلف را در نظر بگیرید و میزان حساسیت آنها به آب و رطوبت را بسنجید. چوبهایی مانند ون، چری یا گیلاس، چوب درخت توت، کهور، روسی، گردو، بلوط، افرا، لیمبا و توسکا را داخل ظرفی که تا نیمه آب دارد به مدت یک تا دو هفته قرار دهید. پس از این مدت زمان، نتیجه را مشاهده میکنید که کدام یک از چوبها به آب حساسیت بیشتر و کدام یک حساسیت کمتری دارند. نتیجهای که از این چند نوع چوب مشاهده خواهید کرد به این صورت است که چوبهای راش و بلوط با افزایش ضخامتی که در این مدت پیدا کردهاند، حساسیت بیشتری به آب، نسبت به بقیه چوبها دارند. چوبهای ون، چری و گرد تغییر ضخامت متوسطی داشتند. اما چوبهای آکومه، افرا، کهور ثبات ابعادی بالایی داشتند و تغییر ظاهری کمتری را از خود در برابر آب نشان دادند. بنابراین با این آزمایش تا حد زیادی از این موضوع اطمینان داشته باشید که چوبهای آکومه، افرا، کهور را میتوانید به عنوان چوب ضد آب برای سازههای چوبی خود درنظر بگیرد.
سخن آخر
امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی و کاملی را در مورد شناخت انواع چوب و چوبهای ضد آب در اختیارتان قرار داده باشیم. نجاران و تولید کنندگان در صنعت چوب باید از عوامل مهم و کاربردی در ساخت محصولات چوبی مطلع باشند تا بتوانند سازهای با کیفیت را به بازار عرضه کنند. با توجه به اینکه چوب بافت، رنگ و متریالهای مختلفی دارد، افراد میتوانند براساس سلیقه خود هر کدام از آنها را انتخاب کرده و در دکوراسیون داخلی یا خارجی خود از آنها استفاده کنند.
نظر خود را وارد نمایید (1)
اخرش نگفتی چوب روسی چقدر ضد آبه