تا چه حد چوبهای موجود تو بازار رو میشناسی؟ از هر چوب برای چه کاری استفاده میکنی؟ همونطور که میدونی چوبهای بسیاری تو بازار وجود دارد که هر کدام بافت، رنگ و مدل خاص خودشون رو دارن. شاید ظاهرا تفاوتی بین اونا وجود نداشته باشه و تنها فرقشون رنگشون باشه. ولی جالبه بدونی که تنوع زیاد این متریال در صنایع گوناگون بسیار زیاده و افراد حرفهای در صنعت چوب و نجاری برای ساخت هر کاری مانند مبلمان، تخت خواب، وسایل دکوری، سازهای موسیقی و غیره از چوب مخصوص آن استفاده میکنن. چوبهایی که متناسب با دوام و استحکامی که از سازه انتظار میره باشه. یکی از زیباترین و کاربردیترین چوبها در کار نجاری، چوب ماهونه. چوب ماهون بسیار خوش رنگ و خوش عطره و جزء چوبهای سخت به حساب میاد. پس بیا با هم این چوب خاص رو بشناسیم و تو کارهامون ازشون بیشتر استفاده کنیم.
شناخت انواع چوب
همونطور که در مطالب بالا گفتیم، برای ساخت و تولید سازههای و وسایل چوبی باید از چوب مناسب اون استفاده کرد. چوبها انواع مختلفی دارن که نسبت به مقاومت سازه باید آنها را در نظر بگیرین. اگر این مورد رو هنگام ساخت وسایل چوبی در نظر نگیرین، حین کار دچار مشکل خواهید شد. به عنوان مثال چوبهایی که برای ساخت سازههای هنری در نظر میگیرین با چوبی که برای سازهای مانند کابینت یا مبلمان استفاده میکنین، طبیعتا متفاوت خواهد بود. همچنین از انواع چوب میشه به چوب راش، صنوبر، گردو، ترمو، روسی، ماهون اشاره کرد. این موارد جزء شایعترین و کاربردیترین چوبها در نجاریه که در ادامه اونا رو معرفی میکنیم.
چوب راش
چوب راش از چوبهای سبکه که رنگ روشنی داره و طرح و بافت اون مشخص نیست. با استفاده از این چوب میتونی سازههایی با تضاد رنگی و جلوهای مشابه چوبهای گران قیمت بسازی. از این رو خراطان و هنرمندان در صنعت چوب میتونن چوب راش رو برای کارهای زیبا و لوکس هنری در نظر بگیرن که بیشترین کاربرد این چوب در ساخت ابزارهای آشپزی مختلفه.
چوب صنوبر
چوب صنوبر از انواع چوبهای نرم ولی سخت و با دوامه که از مقاومت خوبی در برابر پوسیدگی و نفوذ حشرات برخورداره. ویژگیهای خاص این چوب باعث شده تا انتخاب مناسبی برای سازههای چوبی ساختمانی، وسایل تزیینی، دیوار پوش، سقف، کف پوش و محصولات چوبی مختلف باشه که کار برش روی اون نیز به راحتی انجام میشه.
چوب ترمو
چوب ترمو یا ترموود یکی از انواع چوبهای کاربردی تو صنعت چوبه که از متریالهای چوب طبیعی گرفته شده و به دلیل مزایای بسیاری که دارد، چند سالیست که رواج زیادی در ایران داره و تو کارگاههای نجاری ازش استفاده میشه. برای تهیه چوب ترمو از چوبهای زبان گنجشک و کاج استفاده میکنن. این چوب همان چوب طبیعیه که طی فرآیندی مشخص و کنترل شده از مزایای ویژه برخوردار میشه. به صورتی که ساختار اون با عملیات خاص حرارت و بخاردهی تغییراتی شیمیایی میده. با این کار در برابر عوامل طبیعی و تغییرات آب و هوایی مقاومت بالایی پیدا میکنه.
چوب گردو
چوب گردو از انواع چوبهای کاربردیه که جنس سخت با بافتی ریز و متراکم داره. به همین دلیل استفاده از اون برای ساخت سازههای چوبی، کار رو بسیار زیبا میکنه و پس از سنباده زنی کاملا صاف و صیقلی میشه. رنگ این چوب از سفید تا شکلاتی تیره تو بازار موجوده که نسبت به سلیقه افراد انتخاب میشه. چوب گردو از دوام و استحکام بالایی برخورداره در حالیکه وزن سبکی هم داره. برای همین تو ساخت ویترین، مبلمان، میز و صندلی از اون بیشتر استفاده میکنن.
چوب روسی
چوب روسی یا چوب نراد یکی از انواع گونههای درخت کاجه که به دلیل خصوصیات و ویژگیهای اون تو بازار چوب و بین نجاران اهمیت بسیاری داره. این چوب دارای رنگ سفید مایل به زرده و از درختان تند رشد کاج استخراج میشه. از مهمترین مزایا و ویژگیهای برجسته درخت نراد میشه به خوشکار بودن، ضد موریانه، سبک وزن، ضد رطوبت، خوش نقش و نگار بودن، رنگ پذیری اشاره کرد. مهمترین کاربرد این چوب تو ساخت سازههای گوناگون مثل کف پوش چوبی، آلاچیق چوبی، نمای چوبی، زیر سازی سقف، درب و پنجره چوبی، پالت چوبی، کمد و کابینت، قرنیز چوبیه.
چوب ماهون
حالا پس از معرفی نمونهای از انواع چوب نوبت به چوب زیبا و خیره کنندهای به اسم ماهون میرسه. چوب ماهون یا ماهاگونی به دلیل رنگ و بافت خاصی که داره توجه افراد زیادی رو به خود جلب میکنه. رنگ این چوب از قهوه ای مایل به زرد، صورتی کم رنگ تا قهوهای متمایل به قرمزه که بافتی یک دست و براق داره. از این چوب میشه به عنوان روکشهای گران قیمت برای سازههای گوناگون مانند مبلمان، قایق، دربهای ساختمان و موارد مشابه دیگه استفاده کرد. از دیگر مزیتهای اون ضربه پذیری، پرداخت، فرم دهی خوبه که کار رو برای نجاران راحتتر میکنه. البته به دلیل قیمت بالایی که این چوب داره تو کارهای هنری و سفارشی ساز بیشتر استفاده میشه.
کاربرد چوب ماهون
از انواع چوب ماهون میشه به هندوراس و خایا اشاره کرد که بیشترین کاربرد از این چوب از نوع هندوراسه. این چوب به دلیل گره کمی که داره میشه به صورت الوارهای یه تیکه و بلند نیز از درخت استخراج بشه. از طرفی به دلیل میزان سختی مناسبی که این چوب داره، کار برش اون به خوبی انجام میشه و این امکان وجود داره که کارهای ظریف و پیچیده را به راحتی باهاش ساخت. برش چوب ماهون بدون هیچ خرد شدن و ترک خوردگی انجام میشه. همچنین فرم دهی و خم شدن اون حین کار بسیار زیاده و جز چوبهاییه که میشه تو مناطق مرطوب هم ازش استفاده کرد. نکته مهم دیگر در مورد این چوب زیبا، مقاومت بالا اون در برابر حشرات، پیچش و فشاره که باعث طولانیتر شدن عمر وسایلی میشه که با اون ساخته شده. بنابراین بیشترین کاربرد چوب ماهون در صنعت چوب و نجاری برای مبلمان، کف پوش، ساخت سازههای موسیقی، درب ساختمان، لوازم دکوری، سازهای موسیقی و کابینته. همچنین به دلیل بو و عطری که داره در صنعت عطر و ادکلن سازی هم ازش استفاده میکنن.
سخن آخر
امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مهمی در مورد انواع چوب به خصوص چوب ماهون یا ماهاگونی به دست آورده باشی. چوب ماهون با خصوصیات خاص و ویژهای که نسبت به دیگر گونههای چوب داره؛ در صنعت چوب تونسته جا باز کنه و طرفدارای زیادی داشته باشه. نجاران برای ساخت انواع محصولات چوبی همیشه به دنبال بهترین و مرغوبترین چوبن تا بتونن سازهای با کیفیت رو به بازار عرضه کنن. مطمئنا چوب مناسب برای کار نجاری اون رو تبدیل به محصولی میکنه که میشه سالهای سال در محیطهای مختلف ازش استفاده کرد.
نظر خود را وارد نمایید (3)
سپاس!🌷⚘☘
سپاس برای مطلب مفیدتون 🙏🏻
اطلاعات خوبی بود سپاسگذارم