شب یلدا
🪵معرفی انواع چوب های نرم و سخت و کاربرد و ویژگی های هر نوع چوب
یکشنبه, ۳۰ مهر,۱۴۰۲

🪵معرفی انواع چوب های نرم و سخت و کاربرد و ویژگی های هر نوع چوب

⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 12 دقیقه

انواع چوب سخت و نرم

چوب یکی از پرطرفدارترین متریالای طبیعی هستش که به شدت انرژی بخشه و تاثیر مثبتی روی محیط داخلی و نمای ساختمونا داره. برای استفاده از چوب توی محیط باز یا بسته یا ساخت ظروف چوبی یا مثلا لوازم دکوری و ... باید جنس چوبا رو بشناسیم تا بر اساس نوع چوب و مقاومتی که داره چوب مناسب کارمون رو انتخاب کنیم. به طور کلی چوبا به دو گروه نرم و سخت تقسیم میشن و توی صحبتامون میخوایم با انواع چوب نرم و سخت، ویژگی ها و کاربردشون آشنا بشیم تا با اطلاعات کامل بتونیم چوب مناسب کارمون رو پیدا کنیم. نکته مهمی هم که شناخت انواع چوب به ما یاد میده اینه که از لحاظ شکل ظاهری و زیبایی کارمون هم راحت تر میتونیم تصمیمی بگیریم چون بعضی چوبا به طور طبیعی رنگشون زیباست و مناسب ساخت تابلو و لوازم دکوری هستن پس با من همراه باش که با تمام این نکات ریز و درشت شناخت چوب آشنا بشیم.

چوب چیست؟

طبق تحقیاتی که انجام شده چوب دومین ماده طبیعی هستش که توی ساختمان سازی و ساخت وسایل ضروری زندگی استفاده میشه. بافت چوب از سلولز و لیگنین و بافت منحصر به فردی داره که به بخش تنه و ساقه های درختا و درختچه ها اشاره داره. چوب از نظر گیاه شناسی به بخش سخت و جامد درخت و درختچه ها که یه بافت آوندی دارن گفته میشه. چوب کاربردای زیادی داره شاید اولین کاربردی که به ذهنمون میرسه ساختمون سازی یا ساخت مبلمان و لوازمی مثل میز، تخت، بوفه و... باشه اما از چوب برای کشتی سازی، کاغذسازی، ساخت هواپیما، آلات موسیقی، لوازم دکوری و... استفاده میشه. حالا همین چوب که به طور مختصر با بافتش آشنا شدیم نه تنها به گروههایی مثل نرم، سخت و مهندسی تقسیم میشه بلکه از لحاظ رنگ و شکل ظاهری هم متنوع هستش؛ توی ادامه صحبتمون میخوایم در مورد چوب سخت و نرم به یه سری نکات ضروری اشاره کنیم.

چوب سخت 

توی ابتدای صحبتمون باید بگم که این تقسیم بندی بر اساس گیاه شناسی صورت گرفته و قرار نیست چوبای نرم ضیعف تر از چوبای سخت باشن. چوبای سخت از درختای به دست میان که معمولا توی پاییز برگاشون زرد میشه و میریزه البته برای مواردی مثل بامبو، نخل و... این مورد برگریزان و خزان اتفاق نمیفته. از لحاظ زمان رشد این گروه درختا رشدشون کند و آهسته است و شکل ظاهری برگاشون هم معمولا پهن هستش. یکی دیگه از ویژگی چوبای سخت اینه که اکثرا رنگشون تیره است و قیمت بالاتری نسبت به چوبای نرم دارن. چوبای ساخت که به درختای پهن برگ هم معروفن توی نیم کره شمالی کمتر رشد میکنن و مختص مناطق گرمسیری، معتدل و جاهایی که جنگلای بارانی دارن هستن. با توجه به چگالی بالاتری که چوبای سخت دارن محصولاتی که از این مدل چوب تهیه میشن طول عمرشون بیشتره و دوام خوبی دارن و این میتونه یکی از دلایل مهم انتخاب چوبای سخت باشه. چوبای سخت هم خودشون درجه های مختلفی دارن که نرم ترینشون چوب بالسا، صنوبر و لاله درختی هستش. یکی از موارد مصرف چوبای ساخت صنعت مبلمان هستش که معمولا از چوبای گردو، راش، افرا، بلوط و... برای این صنعت استفاده میشه. چوبای سخت رو با درجه سختی 1 تا 5 تفکیک میکنن که توی ادامه صحبتامون به معرفی چندتا از چوبای سخت پرمصرف اشاره می‌کنیم.

چوب گردو

چوب گردو یکی از معروف ترین چوبای سخت هستش که رنگش قهوه ایه و توی ساخت مبلمان، ظروف و لوازم دکوری خیلی استفاده میشه و طرفدارای زیادی هم داره. از نظر درجه سختی درجه 4 به این چوب داده شده. چوب گردو از لحاظ قیمت جزو چوبای گرون به حساب میاد و بسیار خوش ساخته یعنی بافتش جوریه که راحت میشه روش کار کرد، فرم داد و منبت کاری و خاتم کاری روی اون هم راحت انجام میشه و همین خصوصیاتش اون رو محبوب کرده. 


چوب ساج

چوب ساج یکی از چوبای سخت گرونه که مقاومتش در برابر رطوبت و گرما و ... باعث شده مناسب محیط باز باشه. از نظر سختی درجه 3 به اون داده شده و رنگش هم بین طلایی قهوه ای هستش و یه بافت روغنی داره. شکل ظاهری زیبا و مقاومت این چوب هم روی قیمتش تاثیر گذاشته هم باعث شده جزو چوبای کمیاب باشه که برای مبلمان سازی و دکور فضای بیرونی استفاده زیادی داره.

جهت مشاهده لیست قیمت لوازم و ظروف چوبی کلیک کنید.

چوب صنوبر (تبریزی)

چوب صنوبر تبریزی از نظر درجه سختی در کم ترین حد قرار داده شده و درجه 1 بهش دادن. چوب صنوبر تناژ رنگی سفید با رگه های کم رنگ قهوه ای داره و معمولا برای استفاده رنگ آمیزی میشه. بیشترین کاربرد چوب صنوبر توی ساخت اسباب بازی، کاردستی و بخش های داخلی لوازم خانگی و اداری مثل کشوهاست. یکی دیگه از ویژگی های چوب صنوبر قیمت مناسب اونه که باعث شده کمیاب نباشه و به راحتی گیر میاد. 

چوب بلوط

چوب بلوط که با درجه سختی 4 معرفی شده با رنگ سرخ و سفید توی بازار دیده میشه. چوب بلوط بافت محکمی داره که کار کردن باهاش و فرم دادنش رو سخت کرده. بلوط سفید از بلوط سرخ پرطرفدارتره و رگه های منظمی که توی چوب بلوط دیده میشه باعث شده این چوب برای کف پوش و مبلمان سازی استفاده بشه. مقاومتش در برابر رطوبت و گرما و... یکی از دلایل انتخاب بلوط برای مبلمان و میز و صندلی فضای باز هستش. 

علاوه بر مواردی که توضیح دادیم چوبای دیگه ای مثل گیلاس، ماهون، افرا، زبان گنجشک جزو چوبای سخت به حساب میان که هر کدوم درجه سختی متفاوتی دارن و با توجه به رنگ خودشون، رنگ پذیری، بافت و فرم گرفتن با هم فرق دارن و انتخابشون سلیقه ای هستش.

چوب نرم

گروه دومی که میخوایم معرف کنیم چوب نرم هستش. چوب نرم از درختای مخروطی یا برگ سوزنی به دست میاد. چوبای نرم مختص درختایی هستن که رشد سریعی دارن. چوبای نرم از لحاظ قیمت نسبت به چوبای سخت ارزون ترن. حلقه های سالیانه توی چوبای نرم واضح تر هستش و رنگشون هم در اکثر موارد بین زرد تا قهوه ای دیده میشه. چوبای نرم بیشتر از اینکه برای تولید مبل استفاده بشن مناسب ساخت و سازن و چون دیر با محیط سازگار میشن لازمه قبل استفاده مدتی توی انبار بمونن تا به تعادل برسن و با اون محیط سازگار بشن. درختایی که جزو این گروه قرار میگیرن هم متنوع هستن که توی ادامه صحبتمون بعضیاشون رو بررسی می‌کنیم و طبق درجه نرمی 1 تا 4 درجه بندیشون رو معرفی می‌کنیم.

چوب سرو

چوب سرو جزو چوبای نرم به حساب میاد که رگه های مستقیمی داره، معطر هستش و درجه نرمی 1 رو به این چوب دادن. چوب سرو مورد مناسبی برای محیط های باز به حساب میاد و مقاومت خوبی داره. معمولا از چوب سرو که به چوب سدر هم معروفه برای ساخت عرشه کشتی، نیمکت های چوبی فضای باز، مبلمان و میزای مخصوص پاسیو، تراس، باغ و... استفاده میشه. 

چوب کاج

چوب کاج یکی از چوبای نرم به حساب میاد که برای مبلمان سازی قابل استفاده است. خانواده کاج تنوع زیادی دارن و خودش به چند گروه کاج روسی، کاج نوئل، کاج سفید، کاج زرد، کاج اسکاتلندی، کاج سیاه و... تقسیم میشه. کاج جزو چوبایی به حساب میاد که نه تنها شکل پذیری خوبی داره و به راحتی میشه فرم داد بهش بلکه جلا دادنش هم راحته و برای کنده کاری خیلی مناسبه. با توجه به فراوانی این نوع چوب از لحاظ قیمت هم قیمتش مناسبه.


سرخ چوب

سرخ چوب یه نوع از چوبای نرم هستش که از از چوب درخت سکویا تولید میشه. درخت سکویا جزو خانواده مخرطیانه معروف ترین ویژگیش بلند و قطور بودنشه. محل رشد درخت سکویا بخش جنوب مرکزی چین و آمریکای شمالیه. سرخ چوب مقاومت خوبی در برابر قارچ و حشرات و آفات داره و یکی از چوبای پرطرفدار این دسته به حساب میاد.

حتما بخوانید: بهترین چوب برای ساخت مبلمان

نتیجه گیری: بهترین چوب برای کار ما کدام است؟

با توجه به صحبتایی که داشتیم شاید با اطمینان خاطر نتونیم بگیم بهترین چوب برای کار شما کدومه چون موارد مختلفی توی انتخاب چوب موثره. مورد اول این که چوب رو برای چه کاری میخواید؟ ساخت مبلمان، تولید ظروف و لوازم دکوری، تولید لوازم چوبی که قراره توی فضای باز استفاده بشن؟! وقتی این موراد مشخص بشه میتونید بر اساس ساختار چوب و مقاومتش چوب مناسب رو انتخاب کنید. مورد دومی که توی انتخابتون میتونه موثر باشه قیمت چوب هستش یعنی شما باید طبق بودجه خودتون و مقداری که میتونید هزینه کنید چوب مناسب کارتون رو انتخاب کنید. مورد آخر هم شکل ظاهر و رنگ و طرحای روی چوب هست که می‌تونه توی انتخابتون موثر باشه. اگر شما هم تجربه خاصی در مورد استفاده از چوب های مختلف رو دارید با ما در میون بذارید تا از نظراتتون استفاده کنیم.

افزودن نظر جدید