در صنعت چوب برای تولید و ساخت انواع محصولات چوبی ایدههای بسیاری وجود دارد تا بتوان آن محصولات را به زیبایی خیره کننده رساند. برای انجام این کار میتوان از تکنیکهای زیادی استفاده کرد تا علاوه بر زیبایی ظاهری، مقاومت چوب هم حفظ شود. در این بین میتوان از هنرهای مربوط به صنعت چوب مانند معرق کاری، منبت کاری، پیکر تراشی و غیره برای اجرای طرحهای برجسته و فرورفته روی چوب استفاده کرد؛ اما علاوه بر این موارد این امکان وجود دارد که خود متریال چوب را به صورت خاص تغییر داد و بافت و ظاهر متنوعی به آن داد. برای این کار تکنیکهای مختلف رزین، اپوکسی، استابلایز چوب در نظر گرفته میشود که ظاهر سطح چوب را برای تولید محصولات چوبی متمایز میکنند. در این مقاله قصد داریم به معرفی تکنیک استابلایز چوب بپردازیم و با تکنیکهای خاص در این صنعت آشنا کنیم، پس با مطالب زیر همراه باشید.
انواع تکنیکهای خاص در صنعت چوب
امروزه افراد ترجیح میدهند برای تولید وسایل و سازههای چوبی از روشهای خاصی استفاده کنند تا بتوانند آن را برای خود منحصر به فرد کنند. برای این کار آنها به دنبال تکنیکهای خاص هستند تا علاوه بر طرحی که به سازه خود میدهند، چوب را با ظاهر متفاوتی در اختیار داشته باشند. از جمله روشهایی که میتوان در این صنعت روی چوب اجرا کرد شامل رزین، اپوکسی، استابلایز هستند. این روشها هر کدام عامل موثری برای تغییر ظاهری متریال چوب است که نحوه کار خاص خود را داشته و برای اجرا نیاز به انجام فرآیندی مشخص با موادی خاص دارند. اجرای این هنرها روی چوب کاملا بستگی به سلیقه فردی نجاران و هنرمندان دارد تا با در نظر داشتن آنها بتوانند به ساخت سازههای خاص و ویژه بپردازند و توجه افراد زیادی را به آنها جلب کنند. در ادامه به معرفی انواع تکنیکها در صنعت چوب میپردازیم.
رزین چوب
با هنر رزین به راحتی میتوان وسایل لوکس، زیبا و شفاف طراحی کرد که برای تزئینات منزل، وسایل آشپزخانه، زیورآلات و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین محصولات رزین از تنوع بالایی برخوردار است و فرد با خلاقیت خودش میتواند محصولات جدیدی بسازد و بفروشد. رزینها از زنجیرههای بلند با وزن مولکولی بالا ساخته شدهاند که باید اجزا را در کنار یکدیگر نگه دارد تا توزیع یکنواخت از آنها ایجاد شود و پوششی مطابق ماهیت رزین داشته باشد. همچنین باید در برابر مواد شیمیایی، دما، در برابر خوردگی، رطوبت آب گرم و شور مقاومت کافی داشته باشد.
اپوکسی چوب
رزین اپوکسی نیز جزیی از هنر رزین است که برای ساخت انواع میز، اجسام دکوری با تلفیق رزین اپوکسی و چوب به کار برده میشود. این محصولات و وسایل میتواند زیبایی منزل و محیط کار را چند برابر کنند. خصوصیات مهمی که باید برای این هنر به آن توجه کرد شامل بی رنگ بودن، تنظیم غلظت، خارج شدن راحت حباب، چسبندگی زیاد به سطح چوب، شفافیت و شیشهای شدن سطح چوب، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت مکانیکی برای ساخت میزهای عریض و امکان جلادهی میباشد. از کاربردهای مهم رزین اپوکسی میتوان به مقاومت شدن چوب، ساخت میزهای مدل رودخانهای، ساخت گردنبند با تایلهای دکوراتیو، ساخت دستبند جلادهی شده و ساخت مجسمههای رزینی سیلیکونی اشاره کرد.
نحوه استابلایز کردن چوب
همانطور که در مطالب بالا بیان شد، در صنعت چوب تکنیکهایی برای خاص کردن انواع وسایل و سازههای چوبی وجود دارد. رزین و اپوکسی یکی از انواع این تکنیکها هستند که افراد زیادی از آنها استفاده میکنند تا کاری منحصر به فرد را در بازار عرضه کنند. اما به جز این روشها، استابلایز کردن چوب نیز مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است که علاوه بر زیبایی که به چوب میدهد، چوب را نیز مقاوم خواهد کرد. استابلایز کردن چوب یا چوب مقاوم شده از تکینکهای خاص در این صنعت است که طی عملیات و فرآیندی باید این کار را انجام داد. در کارگاههای نجاری خردههای چوب زیادی از تولید سازههای گوناگون وجود دارد که به نظر بلااستفاده هستند و کارایی در تولید یک محصول چوبی نخواهند داشت. اما این تصور اشتباه است و با جمع آوری و انجام فرآیندی به چوبهایی کاربردی، زیبا و با دوام تبدیل شوند که این کار با تکنیک استابلایز کردن چوب قابل اجرا است. اصول این فرآیند آغشته کردن قطعات نرم و اضافه چوب به ماده رزین و تبدیل آنها به چوبی مقاوم است. با انجام این موارد میتوان مقاومت چوب را در برابر آسیبها و ضربات مختلف افزایش داد. چگونگی انجام این فرآیندها و تکنیکها باید کاملا اصولی انجام گیرد تا چوب کارایی مناسبی برای ساخت وسایل داشته باشند.
مراحل مقاوم سازی چوب
در استابلایز کردن چوب باید ابتدا از خشک بودن چوب مطمئن شوید زیرا این کار روی چوبهای تر قابل انجام نمیباشد. راههای زیادی برای تشخیص چوب خشک وجود دارد که شامل استفاده از دستگاه رطوبت سنج یا قرار دادن آنها در دستگاه و خشک شدن چوب با جریان هوا است. مهمترین نکتهای که در خشک شدن چوب باید در نظر داشت، زمان گذاشتن مناسب برای خشک شدن چوب است. این کار زمان زیادی میبرد و سرعت دادن به انجام این روال میتواند باعث ترک خوردن آن شود. پس از اطمینان در خشک بودن چوب میتوانید آنها را طبق سلیقه خود رنگ کنید، اما حتما باید رنگ مخصوص استابلایز چوب را با ماده رزین ترکیب کنید. قطعات چوب رنگ شده را در محفظه آهنی داخل سطل استیل دارای ماده رزین قرار دهید. مقدار رزین داخل سطل باید به اندازهای باشد که چوبهای قرار داده شده داخل آن کاملا شناور باشند. سپس درب سطل را بسته و دستگاه تولید هوا را تا حدود یک ساعت روشن کنید که باید درجه دستگاه را کم کم بالا برد تا ماده رزین سریع جوش نیاید. نکته مهم در این فرآیند جلوگیری از حباب شدن چوب است که با تکان دادن محفظه این کار امکان پذیر میشود. پس از تکمیل فرآیند باید مطمئن شد که چوب روی ماده رزین شناور نباشد؛ در صورت مشاهده باید مجدد داخل قرار داده شود. زمانیکه چوب را از محفظه خارج کردید و فرآیند کامل شد، باید رزین اضافه را از سطح آن پاک کرد. در مرحله بعد چوبهای رزین شده را داخل فویل پیچیده و در مایکروفر به مدت حدود 30 دقیقه قرار دهید تا رزین روی آن کاملا خشک شود. تکمیل این فرآیند زمانی است که چوب حالتی کریستالی و سخت به خود گرفته باشد. برای برش روی چوبهای مقاوم شده باید حدود 48 ساعت صبر کنید تا کاملا خشک شده و قابل استفاده باشد.
سخن آخر
امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد تکنیکهای ظاهری روی چوب در اختیارتان گذاشته باشیم. هر فردی با مطالعه این موارد میتواند به ساخت و تولید وسایل چوبی با متریال خاص بپردازند. استابلایز چوب یا چوب مقاوم شده کار خاص، ویژه و جذابی را برای افراد به همراه دارد و با ساخت وسایل چوبی با این تکنیک توجه افراد زیادی به آن جلب میشود.